Barbara Raatgever

mijn fotografie

In mijn fotografie zit ik ook op de grens van observatie en creatie. Op de grens van registreren en regisseren. Op de grens van werkelijkheid en fictie. Hoe verhouden deze  twee uitersten zich tot elkaar. Dat spanningsveld, dat vind ik interessant. 

De magie van verhalen heb ik van jongsaf aan altijd gevoeld. Door me mee te laten nemen in films en series, door boeken te verslinden en door de kinderverhalen die mijn ouders vroeger aan mij voorlazen. Je denkt dat je naar de werkelijkheid zit te kijken en luisteren, maar eigenlijk is alles verzonnen.

Om deze reden maak ik graag geënsceneerde foto’s, waarin ik mijn eigen observatie creëer. Zo kan ik de tijd stilzetten. Zo kan ik zoeken naar het beeld dat het verhaal vertelt. Ook maak ik graag foto’s van (en voor) theatervoorstellingen. Hiermee kan ik de verbeelde wereld van de choreograaf en/of theatermaker vastleggen.

Als beeldverteller hou ik van foto’s, waarin licht én kleur op een verhalende wijze zijn gebruikt. In mijn fotografie werk ik veelal met grafische en contrastrijke beelden. Daarnaast houd ik van symboliek en sterke (psychologische en maatschappelijke) concepten.

werkwijze

Voor mij is het bedenken van het concept vóóraf én de bewerking in Photoshop achteraf net zo belangrijk als het maken van de foto zelf. Deze drie elementen samen voegen voor mij veel toe. Ook speelt het licht voor mij een belangrijke rol. Je zult mij dan ook veelal met lampen in de weer zien gaan tijdens fotoshoots.

Voor commerciële opdrachten doe ik vooral portretfotografie. Dit doe ik op locatie of in een studio-omgeving. Ook ben ik in te huren als theaterfotograaf. Ik leg voorstellingen vast en ik kan een conceptueel, promotioneel beeld maken. Daarnaast maak ik (conceptueel) documentair werk.

Rotterdam

Tot slot een paar wetenswaardigheden over mij:

  • Ik woon in Rotterdam en ik hou van deze stad. De rauwheid en het creatieve vermogen om te blijven ontwikkelen.
  • Ik houd van kunst – in de breedste zin van het woord; theater, dans, literatuur, muziek en design.
  • Ik heb een hond – een Ierse Terrier.
  • Ik ben – wat ze zeggen – een nerd; ik houd van techniek en gadgets.
  • Ik ben afgestudeerd als (neuro)psycholoog en heb een groot deel van mijn werkende leven in de communicatie gewerkt.

 

Opdrachtgevers