Barbara Raatgever

in het kort

Ik ben een fotografe en woon in Rotterdam. Ik houd van kunst – in de breedste zin van het woord; theater, dans, literatuur, muziek en design. Ik heb een hond – een Ierse Terrier. Ik ben – wat ze zeggen – een nerd; ik houd van techniek en gadgets. Ik ben afgestudeerd als neuropsycholoog en heb een groot deel van mijn werkende leven in de communicatie gewerkt. En nu voltijd als fotograaf werkzaam.

mijn fotografie

Ik maak graag geënsceneerde foto’s waarin de tijd even lijkt stilgezet. Als beeldverteller hou ik van foto’s, waarin licht én kleur op een verhalende wijze zijn gebruikt. De beelden zijn als het ware stills uit een film. Kleine mini-verhalen waarin de geportretteerden de hoofdrol hebben in hun eigen verhaal. 

De magie van verhalen heb ik van jongsaf aan altijd gevoeld. Door me mee te laten nemen in films en series, door boeken te verslinden en door de kinderverhalen die mijn ouders vroeger aan mij voorlazen. Je denkt dat je naar de werkelijkheid zit te kijken en luisteren, maar eigenlijk is alles verzonnen.

In mijn fotografie zit ik ook op de grens van observatie en creatie. Op de grens van registreren en regisseren. Op de grens van werkelijkheid en fictie. Hoe verhouden deze  twee uitersten zich tot elkaar. Dat spanningsveld, dat vind ik interessant.

In mijn fotografie werk ik veelal met grafische en contrastrijke beelden. Daarnaast houd ik van symboliek en sterke (psychologische en maatschappelijke) concepten.

werkwijze

Voor mij is het bedenken van het concept vóóraf & de bewerking in Photoshop achteraf net zo belangrijk als de fotoshoot zelf. Deze 3 elementen samen voegen voor mij veel toe. Ook speelt het licht voor mij een belangrijke rol. Je zult mij dan ook met lampen in de weer zien gaan tijdens fotoshoots.

Voor commerciële opdrachten doe ik vooral portretfotografie. Dit doe ik op locatie of in een studio-omgeving. Ook ben ik in te huren als theaterfotograaf. Ik leg voorstellingen vast en ik kan een conceptueel, promotioneel beeld maken. Daarnaast maak ik (conceptueel) documentair werk.

 

Opdrachtgevers

Voor wie?

Voor ondernemers

Jouw onderneming, jouw ambacht, jouw persoonlijkheid; dit is jouw verhaal. Of je nu een strak & clean zakelijk portret wenst of een meer verhalend beeld waarin jij als ondernemer omringd wordt door een voor jou relevante omgeving. Ik kan je als fotograaf vastleggen, zodat jij foto’s hebt voor jouw branding.

Voor (beginnende) modellen en creatieven zoals dansers, theatermakers en musici

Jouw portfolio is jouw visitekaartje. En goede, aansprekende foto’s horen hierbij. Samen met jou bepalen we het wat en hoe; om jouw meest unieke kant vast te leggen. Tijdens de shoot geef ik veel aanwijzingen over houdingen, zodat we aan een gevarieerd aanbod komen voor je portfolio.

Voor bedrijven

Storytelling! Een onderwerp dat in veel bedrijven leeft. Goed beeldmateriaal dat jouw verhaal vertelt. Ik kan hierin zeker iets voor je betekenen. Of zoek je een fotograaf om je nieuwste collectie in een lookbook vast te leggen? En ben je op zoek naar beelden voor jouw webshop? Ik kan je hiermee helpen! Ik fotografeer o.a. productfoto’s en modefoto’s voor webshops, lookbooks en e-commerce.

Voor individuen en duo’s

Wil jij een mooi portret van jezelf? Of wil je jouw vriendschap met je ‘bestie’ in beelden laten vastleggen? Ga je binnenkort trouwen en willen jullie foto’s van jullie samen? Of wil je samen met je vader of moeder op de foto? Samen maken we er een ontspannen shoot van. Vooraf maken we kennis en hoor ik graag jullie wensen. Zo gaan we met een vooraf bedacht idee de shoot in…!